Harykozig

2,5 év megdöbbentő tapasztalatai a közigazgatásról, ahol sorsok, célok és feladatok kevesek szórakozásának vannak alárendelve, a felelősség teljes hiányáról és határtalan önkényről. Nem vagyok esküdt ellensége a közigazgatásnak, sőt, de hiszem, hogy nem jó vágányon halad. Tudom azt is, hogy ma a közvélemény igen gyenge erő, de kicsiny körömben tenni akarok azért, hogy a közigazgatás ne olyan föld legyen, ahol a kimagasló teljesítmény és a lojalitás csak tövist és bogáncsot terem.

Rovatok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Bejegyzések

Hogyan legyünk köztisztviselők?

2010.04.16. 08:07 | Diké. | Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás kiválasztás köztisztviselők versenyvizsga pályáztatás szabályok betartása

Érdekel a tahóság?
Gyere, vár A Hatóság!


Ha az előzőekben vázoltak alapján mégis vagy pont ezért úgy érzed, hogy neked való a köztisztviselői pálya, akkor hajrá! Nagyon egyszerű a dolgod, pusztán keresned kell egy ismerőst, aki tud neked segíteni. Lehetőleg minél magasabb beosztásban vagy legalább magas beosztásban levő káder pártfogását élvezze, mert ugye mégiscsak válság van és magas a munkanélküliség. Ha ilyet nem tudsz felmutatni, valószínűleg kidobott pénz, amit a versenyvizsgára költenél.

A 2006-ban meghirdetett államreform egyik legfontosabb célja állítólag ennek a jelenségnek a visszaszorítása volt a kötelező pályáztatás és a versenyvizsga bevezetésével. Az eredmények tükrében azonban úgy tűnik, hogy vagy nagyon balfékek voltak a javaslatok kidolgozói vagy a hivatalok nagyon okosak a jogszabályok kijátszásában. Vagy egyszerűen nem is volt meg a tényleges szándék a személyes döntések kizárására. Vagy is-is. Vajon a 8 éve várakozó FIDESZ akar-e változtatni a helyzeten? Költői a kérdés. Megeshet, hogy a közigazgatási reform ismét nem erről fog szólni:
I:- Akkor most fellélegezhetnek a közigazgatásba benyomulni vágyó Fidelitas-tagok? Mégis lesz helyük.
NT:- A Fidelitast meg kell védenem. Nem benyomulni akarnak - mi úgy gondoljuk, hogy igenis szükség van a tehetséges fiatalokra a közigazgatásban.

Az az önzetlen hazaszeretet!


Nézzük hogyan alakult a helyzet A Hatóságnál, ahol a bevett gyakorlat szerint a pályáztatás 2007-es bevezetéséig mégcsak meghirdetni sem volt szokás az egyes álláshelyeket. Egyszerűen aki megneszelte az üres helyet, az behozta a sógorkomajóbarát önéletrajzát. Ezután komoly kiválasztási eljárás következett esetenként egyetlen jelölt részvételével. Így lehetett a diplomás munkanélküliség mellett akár érettségi nélkül is bekerülni. Mivel még nem volt ilyen komoly munkanélküliség, egészen kicsi pártfogó is elég volt.

Mennyit változtatott ezen a kötelező pályáztatás? 2009 szeptemberében Etele osztályát figyelembe véve 15 emberből 10-nek volt ismerőse, amikor a szervezethez került. (Összehasonlításképpen ugyanebben a városban működő magánkézben lévő nagyvállalaltnál 14 főből 1-nek volt ismerőse bekerüléskor) A 15-ből 3 főt a pályáztatás bevezetése után vettek fel, a 3-ból pedig 2-nek volt ismerőse A Hatóságnál. Vagyis a pályáztatás bevezetése után is maradt a 2/3-os arány.

Hogyan lehetséges ez? Pusztán a véletlen műve lenne? Kicsi a világ?
folyt köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://harykozig.blog.hu/api/trackback/id/tr671925543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása