Harykozig

2,5 év megdöbbentő tapasztalatai a közigazgatásról, ahol sorsok, célok és feladatok kevesek szórakozásának vannak alárendelve, a felelősség teljes hiányáról és határtalan önkényről. Nem vagyok esküdt ellensége a közigazgatásnak, sőt, de hiszem, hogy nem jó vágányon halad. Tudom azt is, hogy ma a közvélemény igen gyenge erő, de kicsiny körömben tenni akarok azért, hogy a közigazgatás ne olyan föld legyen, ahol a kimagasló teljesítmény és a lojalitás csak tövist és bogáncsot terem.

Rovatok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Bejegyzések

Micimackó-menedzsment - 1. projekt I. szakasz

2010.06.07. 09:28 | Diké. | Szólj hozzá!

Címkék: kommunikáció mese buli projekt micimackó közigazgatás vezetés meeting kiválasztás köztisztviselők

Egy napon, mikor Micimackónak
Semmi dolga nem akadt,
Eszébe jutott, hogy tenni kéne
Valami nagyon fontosat.

 

A szakdolgozatomhoz kerestem anyagot, amikor találtam egy könyvet Micimackó-menedzsment címen. Említettem már, hogy Etelét Micimackónak hívtuk és a közigazgatásról kialakult véleményem alapján is az együgyű maci menedzsment technikái roppant ígéretesnek tűntek a témám szempontjából. Sajnos végül nem olvastam a könyvet, mivel csak a fiókkönyvtárban volt meg, ahová külön be kellett volna iratkozni. A neten ugyan árulták 400 forint körüli összegért a könyvet, de itt meg zavart, hogy egy ilyen összeg mellé még kifizessek kb. 500 Ft postaköltséget + 200 Ft-ot az átutalásra. Ráadásul rendeltem már neten jó állapotúnak titulált használt könyvet, aztán azt se tudtam, hol fogjam meg, hogy ne ragadjak hozzá. Így végül Milne Micimackóját kerestem otthon elő. (Szép messziről közelítettem a közigazgatás humánmenedzsmentjének témáját: Rokonok, Micimackó) Nem kevés hasonlóságra bukkantam a Százholdas Pagony és A Hatóság(/közigazgatás) között.

Ki kerülhet be a csapatba?
„… Róbert Gida Nyuszival, aztán Malacka és Micimackó – sorban utánuk Kanga, Zsebibabával a zsebében, majd Bagoly, utóbb Füles. A menetet Nyuszi rokonsága és üzletfelei rekesztették be.” Nem olvassuk, hogy pályázat útján kerülne be bárki is, hanem a barátok, ismerősök, rokonok és üzletfelek. Ez nagyrészt így működik a közigazgatásban is.

1. projekt: Fedezzük fel az Északi-sarkot

1. Minek? Szemmel láthatóan nincs semmi különösebb oka, amiért elindulnak felfedezni az Északi-sarkot, mint az idő eltöltése, és mert a főnök (Róbert Gida) most ezt találta ki. Mondjuk az Internet elterjedése óta kevésbé probléma a munkaidő kitöltése, de azért megesik – persze csak nagyon ritkán -, hogy felesleges feladatok, cirkuszok teszik izgalmassá a köztisztviselői létet. Mindenesetre mindig abból van a baj és a bürokrácia, ha valaki nagyon ráér, ha egy napon, mint Micimackónak, semmi dolga nem akad.

2. Micimackó kapja a feladatot, hogy szervezze meg a csapatot. Nem azért mert ő a legalkalmasabb erre, hiszen fogalma sincs, hogy egyáltalán mi a projekt lényege, hanem mert éppen ő járt arra. Ez a közigazgatásban azt jelenti, hogy jókor kell lenni jó helyen. Sokak szerint Etele is így lett személyzeti vezető. Az biztos, hogy nem a vezetői képességeinek vagy elkötelezettségének köszönhetően. Figyeljünk fel arra is, hogy Micimackó egyébként úgy jut ehhez a fontos megbízatáshoz, hogy éppen nyalni megy Róbert Gidához.

3.
- Elmegyünk mindannyian egy nagy tejfelező útra Róbert Gidával.
- És ha már elmegyünk, mi lesz? Mi az a tejfelezés?
- Valami csizmadolog, úgy sejtem.
- Aha.
A csapat felének gőze nincsen, hogy tulajdonképpen miről is van szó. Többek között azért, mert Micimackó személyében nem a legmegfelelőbb „embert” találtuk meg a szervezési feladatokra. Ez azonban senkit nem gátol meg abban, hogy csinálja a nemtuggya mit.

4.
- Élelmezést is viszünk magunkkal. (…)
- És viszünk magunkkal élel... izét, de ne ijedj meg, az ennivaló.
Lehetőleg fogalmazzunk szabatosan és úgy, hogy a csapat nagyobb része ne értse miről van szó (lásd még a mesében: Kelepce). Ez jó benyomást kelt, és majd felnéznek ránk, hogy milyen nagyon okosak vagyunk. Na meg megfelelő stílusban a nagy semmi is fontos problémának álcázható.

5.
S most végre az utolsó pereputty tudni vélte, mit jelent és mire való a Tejfelezés: nyilván azt jelenti, hogy mindenkinek azt kell mondani: "Csönd!"
A projekt nagyban folyik, de a csapat nagyobb részének még mindig gőze sincs, hogy miről is van szó. Pontosabban teljesen téves elképzelései vannak.

6. - Úgy gondolom - jegyezte meg Róbert Gida tűnődve -, a leghelyesebb, ha most mindjárt elfogyasztjuk élelmezésünket, legalább nem kell tovább cipelni.
(…)
- Ez jó ötlet - bólintott Micimackó, és rögtön nekifogtak.
A projektet nagyban segíti, ha tartunk legalább egy össznépi evés-ivást… izé kihelyezett osztályértekezletet. (gyöngyélet elv) Mivel a közigazgatás nem tündérmese, ezért az élelmezés mellett természetesen fontos eleme ennek az italozás is.

Folyt. köv. (Egyelőre én is az élelmezésre koncentrálok erősen, mintha még köztisztivselő lennék)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://harykozig.blog.hu/api/trackback/id/tr452062172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása