Harykozig

2,5 év megdöbbentő tapasztalatai a közigazgatásról, ahol sorsok, célok és feladatok kevesek szórakozásának vannak alárendelve, a felelősség teljes hiányáról és határtalan önkényről. Nem vagyok esküdt ellensége a közigazgatásnak, sőt, de hiszem, hogy nem jó vágányon halad. Tudom azt is, hogy ma a közvélemény igen gyenge erő, de kicsiny körömben tenni akarok azért, hogy a közigazgatás ne olyan föld legyen, ahol a kimagasló teljesítmény és a lojalitás csak tövist és bogáncsot terem.

Rovatok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Bejegyzések

Micimackó-menedzsment - 2. projekt

2010.06.13. 18:54 | Diké. | Szólj hozzá!

Címkék: kamu mese projekt micimackó közigazgatás vezetés meeting köztisztviselők szervezeti kultúra

2. projekt: Keressük Kist

Ezúttal a projekt koordinátori feladatokat nem Micimackó, hanem Nyuszi látja el, aki valamivel tehetségesebb, mint Micimackó, de azért vannak hasonlóságok az 1. projekttel. Például itt is van, aki lázasan keresi Kist, anélkül, hogy tudná, ki az, és összességében ez a feladat is csak a sok hűhó semmiért kategóriába tartozik.

A projekt éppen egy nagyon fontos elfoglaltság közben zavarja meg Micimackót: az élelmezéssel van elfoglalva. Ez a tag akár én is lehettem volna, hiszen az utolsó időszakban már végképp nem tudtam értelmesebb célt találni, mint az evés. Ebből legalább semmi bajom nem származott, nem volt főbenjáró bűn, mint a munka. (Esetleg még elfoglaltam magam ilyen dolgokkal, hogy megpróbáltam minden eszközzel megúszni a meetingeket. Határozottan tehetséges voltam ebben a műfajban, igaz erős volt a motivációm is.) Reggel szép nyugodtan megpirítottam a kenyérkéimet (Nagyon tuti kenyérpirítója volt A Hatóságnak. Akkoriban már ezen kívül más pozitívumot nem nagyon tudtam látni Etele Hatóságában), majd ráérősen megreggeliztem. Ha reggeli végéig nem kaptam semmi invitálást vagy tippet ebéddel kapcsolatban, vagy más nem kezdte már el szervezni az ebédet, akkor magam karoltam fel az ebédprojektet. Ne gondoljátok, hogy ez olyan egyszerű, pár perces feladat. Áááh! Ez egy komoly körültekintést igénylő elfoglaltság. Mivel az ebédidő A Hatóságnál gyakorlatilag korlátlan hosszúságú lehet (de 1 órát minimum illik kivenni), így elég sok kajálda számításba jöhetett. Először a közelebbi helyek menüjeit hasonlítottam össze. Ha egyik sem felelt meg – ami gyakran megesett, mert én pl. nem nagyon eszek zöldséget – akkor Novell konferenciát indítottam arról, hogy most mi legyen. Volt néhány mindig előhúzható tartalékunk, mint például kínai vagy pizzarendelés. Aztán egy távolabbi célhoz autót is kellett beszervezni. Nem is mesélem tovább. Nehéz a köztisztviselői lét.

Lényeg, hogy a Kis projekt ilyen felelősségteljes ügyben eljárva zavarja meg Mackót. Ráadásul ezúttal tehát Micimackó helyett Nyuszi vezet, így Etele-Micimackó nem is lelkesedik túlságosan a projektért, de azért nem maradhat el, hogy listát írjon a tennivalókról, hiszen az ilyen teljesen értelmetlen fontoskodás adja a köztisztviselői lét zamatát.


A DOLGOK UTÁN VALÓ KUTATÁS SZABÁLYOS RENDJE:
1. Határozott Hely. (Megkeresni Malackát.)
2. Malacka. (Megtudni tőle, ki az a Kis.)
3. Kis. (Ezt kell megtudni.)
4. Nyuszi. (Meg kell mondani neki, hogy megtaláltam Kist.)
5. Megint Kis. (Meg kell mondani neki, hogy megtaláltam Nyuszit.)


"Na, elég dolgom lesz ma" - mondta magában Micimackó.

Ez tényleg nagyon Etelés.


- Ez Malacka! - állapította meg Micimackó örömmel. - Hol vagy, Malacka?
- Alul - mondta Malacka, olyan alul került hangon.
- De mi alatt?
- Alattad - nyögött Malacka.

Projekt ide vagy oda, fontos feladat ide vagy oda, Etele-Micimackó és Bettike-Malacka mindjárt a projekt elején eltűnnek kettesben. A mese szerint azért, mert - minő véletlen - a nagy munkából ki sem látva, teljes erőbedobással dolgozva a Kis projekten egymástól teljesen függetlenül beleesnek egy elefántcsapdába. Jó kis mese. Még szerencse, hogy igazgató úr hisz még a mesékben.
Hogy mit csinálnak miután együtt eltűntek? A történet szerint hogy, hogy nem hirtelen Micimackó – maga sem tudja hogyan – hatalmas meglepetésére a nyögő Malackán találja magát. Miután Micimackó lekászálódik Malackáról, azzal töltik az időt, hogy Elefántról beszélgetnek. Legalábbis a mesében. Ezután Micimackó hamarosan elalszik, Malacka meg arról álmodozik, hogy lenyúlja Micimackó ötletét/hatalmát, mivel ő sokkal okosabb, mint az együgyű medve. Bár soha nem tartottam gyertyát nekik, utóbbi részt teljesen el tudom képzelni. Az elefántról való csevegést kevésbé.
A valóságban, nem lehet egyértelműen tudni, mit csinálnak szinte állandóan édes kettesben. Mindenestre a leggyakoribb és legelcsépeltebb poénok talán erről szólnak a házban. Igazán csúnya dolgokat tudnak kitalálni az emberek. De ahogy egy kollega kissé álszent arccal szokta mondani, nincs egyértelmű bizonyíték.
Amit tudni lehet az, hogy ha Etelét keresi valaki, akkor 10 próbálkozásból kb. 8 alakalommal Bettikénél található meg. Ilyenkor kedves kollegák szokták egymást bíztatni, hogy menj be hozzájuk nyugodtan, végülis ez elsősorban egy munkahely és csak másodsorban bordélyház. De mivel a lelke mélyén senki nincs meggyőződve erről a sorrendről - sőt a látszat éppen azt mutatja, hogy csak másod(vagy inkább hatod)sorban munkahely -, ezért ha nem muszáj, inkább hagyja őket nyugodtan „beszélgetni az elefántokról”. Ha viszont valaki mégis rászánja magát, és kopogás után kellő időt hagyva rájuk nyit, rendszerint azt találja, hogy nagyon néznek együtt valamit a monitoron. Erről is szokás poénkodni, hogy vajon mit kell nézni állandóan kézen fogva a monitoron.
Mindenesetre eme kevés infó alapján két lehetőség van. Vagy dolgoznak ilyenkor, és akkor érdemes lenne Bettike helyett felvenni inkább egy olyan munkavállalót, aki képes önállóan ellátni a munkáját, akkor is, ha a főnök nem ül mögötte folyamatosan, vagy nem kell minden kiruccanásához külön vezetői díszkíséret. Ezzel fideszék mindjárt spórolhatnának is, ha egy monitor üveges szemekkel való bámulását egy ember egyedül is el tudná látni. A másik lehetőség, hogy ilyenkor egyáltalán nem dolgoznak. Ha így van, akkor végtelen a lehetőség, hogy helyette mivel foglalatoskodnak. Lehet, hogy pirospacsit játszanak, lehet, hogy jógáznak vagy lehet, hogy tényleg elefántokról beszélgetnek. Nincs egyértelmű bizonyíték.
Hogy mi történik, amikor úgy tűnnek el, hogy a házban sem lehet megtalálni őket, arról már végképp csak találgatni lehet. Ez a verzió a leggyakrabban akkor fordul elő, amikor Róbert Gida nincs a közelben. De ha mégis előkerül, akkor sincs baj, mert igazgató-Robi bácsi kézséggel elhiszi minden meséjét Etelének, akár azt is, hogy véletlen beleestek egy elefántcsapdába, és megpróbál nem venni tudomást arról, hogy a mi éghajlatunkon elég ritka az ilyesmi. Jobb azt nem firtatni egy igazgatónak, hogy mi folyik A Hatóságnál.

- Természetesen Kist keresem - mondta Füles. - Lehetne annyi eszed, hogy tudhatnád.
- Hát még nem mondtam neked? - mondta Nyuszi. - Két nappal ezelőtt megtalálták Kist.

Megesik a közigazgatásban, hogy egy munka már rég okafogyottá válik, de megszokásból vagy nemtörődömségből továbbra is ellátja valaki. És ez nem csak mese.

A mesében az elefántcsapdát Micimackó és Malacka ásták, de maguk estek bele. A mesében! Szerencsés, aki hisz még a tündér- és mackómesékben. Hogy mindig győz a jó, a gonosz pedig elveszi gonoszsága jutalmát. Aki meg másnak vermet ás, az maga esik bele. Néhány hónap a közigazgatásban és rádöbbenve a rideg valóságra ez az álomvilág garantáltan szertefoszlik.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://harykozig.blog.hu/api/trackback/id/tr152078971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása