Harykozig

2,5 év megdöbbentő tapasztalatai a közigazgatásról, ahol sorsok, célok és feladatok kevesek szórakozásának vannak alárendelve, a felelősség teljes hiányáról és határtalan önkényről. Nem vagyok esküdt ellensége a közigazgatásnak, sőt, de hiszem, hogy nem jó vágányon halad. Tudom azt is, hogy ma a közvélemény igen gyenge erő, de kicsiny körömben tenni akarok azért, hogy a közigazgatás ne olyan föld legyen, ahol a kimagasló teljesítmény és a lojalitás csak tövist és bogáncsot terem.

Rovatok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Bejegyzések

Tippek és trükkök bénább hivataloknak

2010.04.17. 08:12 | Diké. | Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás visszaélés kiválasztás köztisztviselők versenyvizsga pályáztatás szabályok betartása

 
Ma a kiválasztással kapcsolatos tapsztalataimmal szeretnék segíteni, hogy érdemes-e megcsinálni a versenyvizsgát, egyben hasznos segítség lehet bénább szervezeteknek a köztisztviselők kiválasztására vonatkozó szabályozás kijátszására. Nem akarok idegen tollakkal ékeskedni, ezért beismerem, hogy nem magamtól vagyok ennyire okos, csak nagyon könnyű dolgom volt, mert A Hatóság Etele vezetésével élenjár ebben a műfajban. Volt honnan meríteni.
 

A kiválasztás átláthatóságát biztosítani hivatott szabályok kijátszásra mindjárt a legegyszerűbb megoldás, ha eleve ki sem írjuk a pályázatot. Erre lehetőség van a Ktv.10.§ (3) alapján. Egészen pontosan ez az 1 évnél rövidebb, határozott idejű kinevezések esetében igaz, de miután A Hatóság nem konkrét időpontot vagy időtartamot ad meg határozott idejű kinevezésekben, hanem általában valamilyen esemény bekövetkeztét, így aztán minden határozott idejű kinevezésnél működik a dolog. Vagyis simán 2-3 évre is felvehető pályázat nélkül bárki helyettesítésre. Szellemes megoldás, ha betegség miatt felveszünk így valakit, aztán a helyettesített visszatérése után emberünket egyszerűen ott felejtjük anélkül, hogy bárki távozott volna. Holmi létszámstop sem lehet akadály ebben. Bevallom ennek a trükknek a megoldását még nem ismerem – bár vannak elképzeléseim -, A Hatóságnál mindenesetre működik. (Ötleteket várom a kipakolok@freemail.hu e-mailre.)

 
Némileg macerásabb a helyzet, ha határozatlan idejű állásról van szó. Ilyenkor nincs mese, ki kell írni a pályázatot, amit viszont kényelmesen a favoritra lehet igazítani. Még arra sincs szükség, hogy megadjuk a pályázatban az illető magasságát, szemszínét, mint fontos követelményeket, biztosítva ezzel, hogy más labdába se rúgjon. Ugyan minek? Senki nem ellenőrzi, hogy a feltételeket betöltők közül valóban törekedtek-e a legalkalmasabb kiválasztására.
Jómagam belefutottam egyszer egy ilyen pályázatba. Most nem részletezem a félig vicces, félig rémes történetet. Témánk szempontjából elég az, hogy kb. 7-9 állást hirdetett egyszerre A Hatóság, és mindegyiknél követelmény volt a referencia az általam megpályázott állást kivéve. Ez önmagában elgondolkodtató, de még érdekesebb Etele azon megjegyzése, hogy „annak nyilván oka van, ha ennél az egynél nem kértük a referenciát”. Ezzel a "jaj véletlen kimaradt" lehetőségét mindjárt is kizárhatjuk.

 
Az igazi leckét az adja fel, ha a pályázat kiírása után jelentkezik a valakinek a valakije, aki ráadásul nem tudja teljesíteni a pályázatban megadott feltételeket. Persze azért nem kell nagyon megijedni. Ilyenkor egyszerűen fel lehet venni a feltételek teljesítése nélkül. Végülis mennyi az esélye, hogy ezt bárki is ellenőrzi? Hogy, hogy nem, Etele osztályán véletlen erre is akad példa.
Van olyan, amire nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://harykozig.blog.hu/api/trackback/id/tr491928542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása