Harykozig

2,5 év megdöbbentő tapasztalatai a közigazgatásról, ahol sorsok, célok és feladatok kevesek szórakozásának vannak alárendelve, a felelősség teljes hiányáról és határtalan önkényről. Nem vagyok esküdt ellensége a közigazgatásnak, sőt, de hiszem, hogy nem jó vágányon halad. Tudom azt is, hogy ma a közvélemény igen gyenge erő, de kicsiny körömben tenni akarok azért, hogy a közigazgatás ne olyan föld legyen, ahol a kimagasló teljesítmény és a lojalitás csak tövist és bogáncsot terem.

Rovatok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Bejegyzések

Ahol 2 x 2 soha nem 4

2010.05.05. 11:15 | Diké. | Szólj hozzá!

Címkék: probléma közigazgatás matematika

A közigazgatási matematika megértéséhez először is el kell felejtened mindent, amit az általános iskolában tanultál, és feltétlen ki kell kapcsolnod a logikádat is. A legjobb persze, ha eleve nem rendelkezel ilyesmivel. A közigazgatásban Háry János szelleme lebeg mindenek felett, így természetesen az elvileg egzakt, számokon alapuló történéseket, döntéseket is ez hatja át. Láttuk már korábban, hogyan lesz 30/5=5. Pusztán elég ha határozottan kijelented, hogy annyi és kész. Főleg, ha te vagy a főnök.

Két történeten keresztül mutatom be ma és holnap (holnapután?), hogyan számolnak a Hatóságnál fittyet hányva a matematika alapjaira.

A sajátos számolásmód mindenek előtt komoly segítség ahhoz, hogy a pecsételés kérdéséhez hasonló, fontos problémát gyártsunk, amiről aztán jól lehet majd értekezni, hogy hogyan is kéne megoldani.
Az első történet lényege, hogy létrejött A Hatóságnál egy új osztály, és ebből  kifolyólag értekezleten felmerült a „probléma”, hogy „egy osztállyal többnek kell iktatni”. Azt hiszem az ilyen pillanatokért érdemes köztisztviselőnek lenni. Persze csak ha van a közelben valaki, akinek szintén nem égett az eskü a szívébe, és így együtt lehet szórakozni a súlyos felvetésen. Mert ha magadban komolyan belegondolsz a dologba, azért elég tragikus. Azt azért tudni kell, hogy ilyenkor kire nem nézünk meetingen, ha nem akarjuk hangos hahotával megzavarni a felvetés nyomán kialakult komoly diskurzust. Viccen kívűl volt, akinek egyik kolleganő még gémkapocsból is ki kellett rakja a helyzetet, hogy megértse mi a nevetség tárgya.
Ha még neked sem eset le a poén, akkor valószínűleg vagy túl régóta vagy köztisztviselő vagy egyszerűen veled született tehetséged van a köztisztviselői matematikához.
Ízig-vérig köztisztviselők kedvéért: Mivel az ügyfeleket nem nagyon érdekli, hogy hány osztály van, és pusztán azért nem fognak mondjuk egy engedélykérelmet benyújtani súlyos ezrekért, mert most ni lett egy új osztály, kipróbálom mán, ezért a bejövő iratok száma nem fog változni. (Más okból kifolyólag egyébként csökkent, de annak megállapítása, hogy két szám közül melyik a nagyobb már tényleg olyan bonyolult matematika művelet, amit egy közigazgatási szevnél senki nem tud elvégezni. Legalábbis ha kedves az élete)  Az összeadás kommutatív és asszociatív jellegéből adódóan például ha van 2 osztályunk, egy nap mindkettőnek 5-5 db iktatni való anyag jön be, és az átszervezés után az új osztályra kerül ezekből 2-2, akkor matematikailag leírva:

(3+2)+(3+2) = 3+3+(2+2) =10

Persze ezt ennél egyszerűbben is be lehet látni, pusztán ha gondolkodunk is néha. Ez fontos kulcsszó, ilyet nem csinálunk a közigazgatásban. Max az ebéden agyalhatsz. Azt lehet, azért nem szólnak. Én személy szerint már általánosban sem értettem, hogy miért kell az összeadás kommutatív és asszociatív jellegét tanítani, mivel számomra alapjáraton egyértelmű volt, ha nem is tudtam ilyen szépen megfogalmazni. Lehet, nem véletlenül nem klappoltam sehogysem A Hatósághoz?

Szerintem az esetre sok mást nem lehet mondani, csak ahogy egy ismerősöm (nem köztisztviselő termsézetesen) reagált rá: b… meg hahahaha

 

A bejegyzés trackback címe:

https://harykozig.blog.hu/api/trackback/id/tr211976066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása